De Friesche Ambachtelijke Slager organisatie

Lamsvlees recepten


Lamsbout (met been)

Bereid een lamsbout altijd met been.
Het vlees blijft dan sappiger.
Reken voor 4 tot 6 personen op ongeveer 1 kilo (met been).
Lamsvlees bevat relatief weinig vet. Bij bereiding in de oven is het verstandig de lamsbout regelmatig met braadvet te bedruipen. Dat voorkomt uitdrogen en zorgt voor een lekker bruin korstje.

Bereiding

Braden: 55-60 minuten
Stoombraden: 55-60 minuten


Lamskotelet (enkel en dubbel)

Lamskotelet is dik en vlezig (mals) en gesneden van het ribstuk. Bevat een mooie vetrand die wegsmelt tijdens het bakken en veel smaak geeft.

Bereiding

Barbecuen: 5-7 minuten
Bakken: 6-7 minuten
Bakkerellen: 5-7 minuten
Grillen: 5-7 minuten


Lamskroon met honing en dragon

Ingrediënten
  • 2 lamsracks (à 7 ribben)
  • 12 kleine sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels dragon (verse)
  • 1 eetlepel honing
  • 4 eetlepels olijfolie
  • snufje zeezout snufje peper (versgemalen)
Voedingswaarde p.p.
  • Energie (kJ) 1790,00
  • Energie (kcal)430,00
  • Eiwit (gram)30,00
  • Vet (gram)31,00
  • Verzadigd vet (gram)10,00
  • Koolhydraten (gram)8,00
  • Vezels (gram)1,40
  1. Vouw de lamsracks tot een 'kroon' en bind de uiteinden van het vlees met keukentouw aan elkaar.
  2. Pel de sjalotjes.
  3. Pel de teentjes knoflook, pers ze uit in een kom en roer de dragon blaadjes, de honing, 2 eetlepels olijfolie, zout en versgemalen peper erdoor.
  4. Verwarm de oven voor op 220°C.
  5. Zet de lamskroon in een braadslede en bestrijk het vlees met het honing-mengsel.
  6. Braad de lamskroon ongeveer 10 minuten in de hete oven, zodat een bruin korstje ontstaat. Schakel de oven dan terug naar 180°C.
  7. Schep de sjalotjes met de overige olijfolie in de braadslede en braad de lamskroon nog ± 20-25 minuten, tot deze rosé van binnen is.
  8. Laat de lamskroon afgedekt met aluminiumfolie op een warme schaal rusten. Snijd het vlees aan tafel in koteletjes en serveer de sjalotjes erbij.  

Lekker met Hollandaisesaus, aardappelgratin en sugarsnaps.
Kijk voor meer informatie en recepten over lamsvlees op www.vlees.nl